Hurricane Cake

Bahan-bahan:
6 biji kuning telor
40 ml minyak jagung
80 ml susu full cream
75 gm tepong kek
1 sudu kecil esen vanila

Pukul telor dengan whisker. 
Masukkan mintak jagung dan kacau sebati
Masukkan susu full cream dan kacau sebati
Akhr masukkan tepung kek sedikit demi sedikit beserta esen vanilla.  Kacau sebati.

Bahagikan adunan kepada 3 mangkuk samarata.
Tambahkan 5 gram tepung ke dalam setiap mangkuk.  Kacau sebati.
Mangkuk pertama ditambah 1/2 sudu kecil esen strawberry.
Mangkuk kedua dibiarkan kosong.
Mangkuk ketiga ditambah (1 sudu serbok koko yang dicampur dengan 3 sudu air panas).

5 biji putih telor
1/4 sudu besar cream of tartar
1/4 sudu besar garam
95 gm gula pasir

Pukul putih telor hingga berbuih.  
Masukkan cream of tartar dan garam
Pukul agi hingga berbuih halus
Masukkan gula secara berperingkat. Pukul lagi hingga bertanduk.

Masukkan meringue samarata ke dalam mangkuk tersebut.  Kacau.
Tinggalkan sedikit.

Lapiskan loyang dengan kertas minyak.
Masukkan kesemua adunan putih kedalam loyang. Kemudian hentak-hentakkan loyang.
Masukkan lapisan coklat dengan menggunakan sudu.  Mulai dari tepi sekeliling adunan diikuti bahagian tengah.  Ratakan.
Gunakan belakang sudu untuk lorekan hingga ke dasar.
Tabur serbok koko rata di permukaan lapisan coklat.
Letak adunan strawberry. Ratakan.
Titik lebihan adunan yang telah ditambah esen merah di atas adunan strawberry.
Bakar menggunakan teknik waterbath.
Suhu 150-160 selama 1 jam 
Gunakan api atas bawah

Keluarkan kek sewaktu panas dari loyang dan terbalikkan di atas redai besi. Biarkan sejuk.  Baru terbalikkan.

kredit resepi: Apa Kau Rasa

Comments

Popular posts from this blog

HADYAI, PATTAYA, BANGKOK 1

HADYAI, PATTAYA, BANGKOK 5

HADYAI, PATTAYA, BANGKOK 4