Karamel Puding Cokelat Kek

Puding Karamel
120 g gula
40 ml air panas
4 biji telor gred A
60 g gua kaster
350 ml susu cair
1/2 sudu kecil vanila

Panaskan gula atas api yang perlahan.  Apabila cair masukkan air.  Kacau dan tuang dalam bekas.
Telor dan gula dikacau sebati dengan menggunalan whisk.  Pastikan gula hancur.  Masukkan susu cair dan esen vanila.
Tuang adunan ini ke adunan gula hangus tadi.

Sponge Kek
3 biji telor gred A
90 g gula kaster
75 g tepong kek
15 g serbok koko
30 ml susu (fresh milk)
50 g butter yang tekah dicairkan

Putar telor.
Masukkan gula. Putar hingga gebu
Masukkan tepong dan serbuk koko (kaup balik)
Seterusnya masuk Fresh Milk diikuti butter.

Tuang adunan sponge kek di atas adunan tadi perlahan-lahan.
Bakar menggunakan teknik water bath.
Suhu 160 
Masa 60 minit
Menggunakan api atas dan bawah.

Setelah sejuk masukkan ke dalam peti sejuk.
Terbalikkan dan keluatkan ia dari acuan.



Kredit: Kathrine Kwa

Comments

Popular posts from this blog

HADYAI, PATTAYA, BANGKOK 1

HADYAI, PATTAYA, BANGKOK 5

HADYAI, PATTAYA, BANGKOK 4