Agar-Agar Lapis Bandung Cincau
Bahan-Bahan dan cara membuat:
1 cawan cincau (dipotong-potong halus)
600 ml air )
1 pack serbuk agar-agar / 10 gm agar-agar tali)
120 gm gula ) masak
kemudian masukkan
400 ml susu cair dan
2 sudu besar tepung jagung
Kecilkan api. masak hingga pekat
Asingkan 400 ml adunan agar-agar
Campurkan cincau (ketepikan)
Baki agar-agar dicampur esen merah.
Tuang adunan merah ke dalam acuan. Biarkan sejuk. Lorekkan dengan garpu.
Kemudian tuang adunan cincau. Buat secara berselang seli.
Simpan dalam peti sejuk.
Resepi ini diperolehi dari utube..
1 cawan cincau (dipotong-potong halus)
600 ml air )
1 pack serbuk agar-agar / 10 gm agar-agar tali)
120 gm gula ) masak
kemudian masukkan
400 ml susu cair dan
2 sudu besar tepung jagung
Kecilkan api. masak hingga pekat
Asingkan 400 ml adunan agar-agar
Campurkan cincau (ketepikan)
Baki agar-agar dicampur esen merah.
Tuang adunan merah ke dalam acuan. Biarkan sejuk. Lorekkan dengan garpu.
Kemudian tuang adunan cincau. Buat secara berselang seli.
Simpan dalam peti sejuk.
Resepi ini diperolehi dari utube..
Comments
Post a Comment