Agar-Agar Lapis Bandung Cincau

Bahan-Bahan dan cara membuat:

1 cawan cincau (dipotong-potong halus)

600 ml air                                                                 )
1 pack serbuk agar-agar / 10 gm agar-agar tali)
120 gm gula                                                             ) masak

kemudian masukkan
400 ml susu cair dan
2 sudu besar tepung jagung
Kecilkan api. masak hingga pekat

Asingkan 400 ml adunan agar-agar
Campurkan cincau (ketepikan)

Baki agar-agar dicampur esen merah.

Tuang adunan merah ke dalam acuan. Biarkan sejuk.  Lorekkan dengan garpu.
Kemudian tuang adunan cincau.  Buat secara berselang seli.

Simpan dalam peti sejuk.


Resepi ini diperolehi dari utube..


Comments

Popular posts from this blog

HADYAI, PATTAYA, BANGKOK 1

HADYAI, PATTAYA, BANGKOK 5

HADYAI, PATTAYA, BANGKOK 4