Tepung Pelita


Bahan-Bahan:
8 helai daun pandan (potong pendek)
2cawan air
- Blend kedua-dua bahan ini.
- Tapis
- Ambil air pandan (masukkan dalam bekas)
- Masukkan 1 cawan tepung beras
- Masukkan 1 cawan gula
- Masukkan 1 sudu garam kecil.
- Masukkan sedikit pewarna hijau.
- Kacau agar sebati.
- Masak dalam masa 5 minit.
- Letak terus dalam acuan kecil.
- Taburkan gula di atas adunan tadi.

Cara buat lapisan atas:
- 4 sudu makan tepung beras
- 2 sudu makan tepung ubi
- 1 kotak kecil santan
- Masukkan 2 cawan air
- 1/4 sudu garam
- Kacau sebati
- Masak dalam 10 minit. Nampak beku sikit boleh tutup api.
- Cedok letak atas lapisan hijau.
- Sejukkan.












kredit resepi:
Noor Ain Norman




Comments

Popular posts from this blog

HADYAI, PATTAYA, BANGKOK 1

HADYAI, PATTAYA, BANGKOK 5

HADYAI, PATTAYA, BANGKOK 4